Gemert.
De geschiedenis van Gemert is erg bijzonder, want ze is verbonden met de geschiedenis van een grote Europese ridderorde. Zeshonderd jaar lang is Gemert in bezit geweest van deze Duitse Orde. Daarom heette Gemert toen een ‘commanderij’. Tijdens de tweede en derde kruistocht, tussen 1190 en 1198, ging de edele heer van Gemert mee naar het Heilige Land om het te bevrijden. Hij was er bij toen in de buurt van Jeruzalem die ridderorde werd opgericht. Hij werd meteen lid en gaf zijn bezittingen, waaronder het dorp Gemert, aan de Duitse Orde.
Later hebben de Duitse ridders, die overigens lang niet allemaal uit Duitsland kwamen, het kasteel gebouwd en niet lang daarna de kerk. Beide gebouwen staan nog steeds trots naast elkaar midden in het centrum van Gemert.
In de tijd van Napoleon werd de Duitse Orde opgeheven en werd Gemert een ‘gewoon’ dorp en niet meer een apart stukje buitenland. Voortaan hoorde het bij Brabant en de rest van Nederland. Toch zie je de naam ‘Commanderij’ en de namen van de bijbehorende commandeurs nog overal in het dorp terug, bij scholen, verenigingen en straatnamen.
Links:
Meer foto’s
Commanderij
Duitste orde
Kruistocht
Napoleon
Heemkundekring De Kommanderij
Gemeentearchief Gemert-Bakel