6998_dvdiscussie-over-juiste-datum-verloren-maandag-id3819910-1000x800-n500521_worstenbrood[1]_528x296

Verloren maandag

In Antwerpen en omgeving eten mensen worstenbrood op de eerste maandag na Driekoningen (de “Verloren Maandag”). Het is een culinair ritueel, waarvan niemand precies weet wat daarvan de oorsprong is. Historische archieven bieden verschillende antwoorden. Hieronder beschrijven we twee mogelijkheden, gebaseerd op gedocumenteerde verhalen.

In de Middeleeuwen, van 1000 tot 1500, legden ambtenaren op de eerste maandag na Driekoningen hun eed af. Die plechtigheid werd gevolgd door een feest. Om dat feest voor de stad goedkoop te houden, kregen de ambtenaren een eenvoudig vleesbroodje te eten.

Andere bronnen verwijzen naar de Antwerpse haven. Traditioneel mochten de havenarbeiders op de maandag na de eerste zondag na Driekoningen op kosten van de baas drinken. Daarbij werd iets warms te eten aangeboden, samengesteld uit ‘onverkoopbaar’ vlees en brood.

 

Colofon Powered by Back to back & Artform