Worstenbroodje.
Een echte Brabantse specialiteit is het worstenbroodje. Langwerpig, rond en gemaakt van witbrooddeeg dat is gevuld met gehakt. Worstenbroodjes kun je het hele jaar door krijgen, maar ze worden vooral gegeten tijdens carnaval en na de mis in de Kerstnacht.
Het worstenbroodje is ooit bedacht ter vervanging van het saucijzenbroodje. Witbrooddeeg is goedkoper is dan korstdeeg waar saucijzenbroodjes van gemaakt zijn; zo kon iedereen genieten van een broodje met worst.
Er bestaat veel onenigheid over de geschiedenis van het worstenbroodje. Veel schrijvers geloven dat het worstenbroodje een offerbrood is uit de heidense vruchtbaarheidscultus. Omdat het broodje is gemaakt met dierlijke grondstoffen en plantaardige ingrediënten, zou het eten van een worstenbroodje het welvaren van de veestapel bevorderen en de groei van het gewas. Hoewel worstenbroodjes vooral thuishoren in Noord-Brabant en Limburg, werden ze ook gegeten in de Gelderse Achterhoek, de Betuwe en in Salland en Twente.
Links:
Smulweb
Devlamindepan
Omroepbrabant.nl/worstenbroodje
Sntwerpsegilde.blogspot.nl/2010/01/verloren-maandag-en-worstenbrood.html