Satésaus.
Pizza, spaghetti, bami, satésaus……. als mensen niet over de wereld reisden, gedwongen of vrijwillig, aten wij in Nederland vermoedelijk alleen aardappels, vlees en groenten. De verspreiding van mensen over de gehele wereld en weer terug heeft er toe geleid dat we kennis hebben gemaakt met eet- en kookgewoontes uit andere delen van de wereld.
Zoals Indonesië. Eind jaren ‘50 en begin 1960 kwamen er veel Indonesische mensen naar Nederland (verplicht, ze hadden voor Nederland gevochten in Indonesië; Nederland verloor die oorlog). Hun eetgewoontes waren tot dan toe voor ons onbekend.
Even later wierf Nederland veel arbeiders uit Spanje, Portugal, Marokko, Turkije en voormalig Joegoslavië. Allemaal brachten ze andere eetgewoontes mee. En dus ook de ingrediënten die daarbij horen, zoals paprika en tomaat, knoflook, (Spaanse) pepers en kokos.
Nu, ruim een halve eeuw verder, zijn deze ingrediënten niets bijzonders meer.
Links: