shutterstock_100968655shutterstock_101011687shutterstock_78115513

Kroketten

Wie kent ze niet: kroketten of croquetten. Met vlees, of aardappels, asperges of garnalen……Uit de muur, of bij een frietje, op het brood of gewoon los met een klodder mosterd of mayo.

Voor het eerst wordt geschreven over een kroket in Frankrijk, in 1705 (!) in “Le cuisiner royal et bourgeois” door François Massialot, kok van Lodewijk XIV. In Nederland wordt, voor zover bekend, voor het eerst geschreven over de kroket in 1851, in “Hedendaagsche kookkunst” door Maria Haezebroek.

Tot die tijd staat de kroket op de koninklijke, lees rijke, menukaart. Nadien wordt de lekkernei door de “gewone”  keuken omarmt omdat het een manier is om vleesresten te verwerken. Men kon immers bij gebrek aan veel vlees, de kroket ook opvullen met een bechamelsaus of groenten.

Links:

Lekkerkroketje

Colofon Powered by Back to back & Artform