Balkenbrij
Ongeveer 60 jaar geleden zag het dagelijkse leven er anders uit dan nu: mensen moesten lichamelijk hard werken op het land, in de mijnen of fabrieken. Het eten was daar op aangepast: het diende te voeden, te vullen en energie op termijn te leveren zodat er doorgewerkt kon worden.
Een van de gerechten die graag gegeten werden is balkenbrij. Oorspronkelijk gegeten in België, Duitsland en Nederland. Het werd gemaakt van de resten van een varken: de varkenskop en -lever.
Nu kopen we geen varkenskoppen meer om balkenbrij zelf te maken. Er zijn modernere recepten in omloop. Daarin wordt de varkenskop vervangen door de ribbetjes. Eén ingrediënt is gebleven: boekweitmeel. Dat geeft balkenbrij zijn specifieke smaak. Evenals “rommelkruid“. Een mengsel van kruiden zoals laurierblad, kruidnagel, nootmuskaat, peper en zout. Door de firma Jacob Hooy wordt het nog steeds gemaakt. Maar als je een goede (elektrische) mixer hebt kun je rommelkruid ook zelf maken.
Links: